به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه، دکتر محمدجواد توکلی عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و معاون علمی مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه علمیه در گفتگو با طلیعه درباره حمایت از کالای ایرانی گفت: درباره حمایت از کالای داخلی شبهاتی مطرح است که مهمترین آنها کیفیت کالاست. وقتی از مردم درخواست می شود کالای ایرانی مصرف کنند به عدم وجود کیفیت در آن اشاره می کنند. این اشکال از چند جهت قابل توجیه است. اول اینکه نباید کیفیت پایین را به همه کالاهای ایرانی تعمیم داد. کشور ما در برخی از کالاها مانند فرش ایرانی و زعفران ایرانی در جهان شناخته شده است.
ما کنترلی بر واردات قاچاق نداریم و از مبادی رسمی و غیر رسمی کالاهای غیرضروری و به ضرر تولید ملی وارد می شود
وی افزود: اما اخیرا فرش چینی و ترکیه ای در فروشگاه های ما عرضه می شود. ما در صنعت غذا هم کیفیت خوبی را کسب کرده ایم و مواد غذایی و کنسروی را به دیگر کشورها صادر می کنیم. با این وجود مواد غذایی مانند بیسکوییت های خارجی در فروشگاه های ما عرضه می شود.
توکلی عرضه کالاهای خارجی را باعث بی ارزش کردن کالاهایی با کیفیت ایرانی دانست و گفت: ما کنترلی بر واردات قاچاق نداریم و از مبادی رسمی و غیر رسمی کالاهای غیرضروری و به ضرر تولید ملی وارد می شود. تا وقتی تولیدکنندگان خارجی و واردکنندگان ایرانی این کالاها را وارد کنند بر سلیقه مصرف کنندگان هم تاثیر می گذارند و بازار بر تولیدکننده ایرانی تنگ می شود. ما نیاز به سیاست های حمایتی داریم و باید این بازار رصد شود.
توکلی اضافه کرد: کیفیت در بسیاری از مواقع مساله فرعی بر بازار فروش است یعنی اکنون تولیدکنندگان ما دارای بازار خوبی برای فروش نیستند و وقتی مقیاس تولید پایین باشد توان سرمایه گذاری بر کیفیت وجود ندارد. مثلا وقتی شرکت سامسونگ تعداد زیادی تلویزیون تولید می کند باید واحد طرح و توسعه ای داشته باشد که سرمایه گذاری موفقی کند اما وقتی جنس تولید شده بازار فروش نداشته باشد به شکل معیشتی و به کندی حرکت می کند.
وی ادامه دارد: ما اگر می خواهیم کیفیت کالای وطنی ارتقا پیدا کند باید سیاست های حمایتی را در کنار آن داشته باشیم. کشورهایی مانند کره و ژاپن در دوره ای دارای کالای بی کیفیت بودند اما مردم آن کشور از محصولات داخلی شان حمایت کردند تا تولیدکنندگان آنها کیفیت ها را ارتقا دادند و در نتیجه اکنون دارای کالای با کیفیت هستند.
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) بیان کرد: ما چاره ای جز حمایت هوشمند از صنایع داخلی نداریم تا تولیدکنندگان بتوانند بر کیفیت شان سرمایه گذاری کنند. مشکل کیفیت پایین کالا بیشتر مساله ای فرهنگی است. فرهنگ کار ما تضعیف شده و دقت کافی را در کار نداریم هرچند که همه مشکلات کیفیت، فقط فرهنگی نیست بلکه شامل تجهیزات و صنعت هم می شود.
وی اظهار کرد: باید توجه داشته باشیم که کیفیت موضوع خلق الساعه ای نیست و نیاز به گذشت زمان دارد. ارتقای کیفیت پدیده زمان بری است. در زمینه کیفیت آنچه که بیشتر مدنظر است در صنعت خودروست و بی کیفیتی آن به همه کالاهای ایرانی تعمیم داده می شود. صنعت خودرو دارای مشکل مدیریتی است که نباید آن را به پای صنعت خودرو بگذاریم.
توکلی صنعت خودرو را صنعتی پویا قلمداد کرد و گفت: این صنعت توانسته ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی ما را تشکیل دهد و با ایجاد قطعه سازی توانسته ظرفیت بالایی را ایجاد کرده و حدود ۵ درصد از اشتغال ما را شامل شود. در چنین فضایی اگر ما مدیریت خوبی داشتیم صنعت خودرو به عنوان یکی از نمونه های خوب در حمایت از کالای ایرانی می تواند مطرح شود. به نظر می رسد در شرایط تحریم مجدد آمریکا اگر بازنگری در سیاست های مدیریتی خودرو کنیم می توانیم کیفیت پایین آن را برطرف کنیم.
وی افزود: کالای ایرانی به طور کلی بی کیفیت نیست. همیشه کیفیت نیازمند بازاری است که باید ابتدا آن بازار را فراهم کنیم و سپس انتظار داشته باشیم کیفیت ارتقا پیدا کند. کیفیت کالا نیازمند حمایت مردم و مسئولان است اما متاسفانه تولیدکننده داخلی ما با هزاران مشکل می جنگد اما تولیدکننده ترکیه ای بدون قید و شرط و با تسهیلات پایین کالا تولید می کند.
توکلی اضافه کرد: تولیدکننده ایرانی ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده می دهد که باعث نارضایتی بسیاری از آنها شده است. در این فضا باید انتظارات واقع بینانه ای داشته باشیم که چه حدی از کیفیت را خواهانیم. گاهی ما دچار توهم کیفیت هم می شویم. کالاهای با کیفیت پایین تر هم می تواند خواسته های ما را برطرف کند اما گاهی بسیار آرمان گرا می شویم.
به گفته توکلی در شرایطی که در جنگ اقتصادی قرار داریم و دچار مشکل بیکاری شده ایم، اگر ما حمایت کننده نباشیم تولیدکننده ایرانی نمی تواند کیفیت کالای خود را بالا ببرد.
دولت می تواند در مالیات به تولیدکننده کمک کند. ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده در شرایط اقتصادی فعلی توجیهه پذیر نیست
وی با اشاره به سیاست های حمایتی دولت برای حمایت از تولیدکننده ایرانی گفت: در خیلی از کشورهای پیشرفته دولت ها پشتیبانی های زیادی برای ارتقای کیفیت کرده اند مثلا در تجربه کشور ژاپن و کره می بینیم ربات و اتوماسیون در صنایع ژاپنی استفاده می شود. وقتی دولت به صنایع داخلی کمک کند مسلما کیفیت کالای تولیدی این کشورها بهتر از تولیدات با دست می شود.
معاون علمی مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه علمیه بیان کرد: دولت باید ظرفیت ارتقای کیفیت را بالا ببرد و نیروی کار را توانمند کند. متاسفانه نیروی کار ما از جهت کیفی و مهارتی در سطح بالا نیست. در خیلی از صنایع ما کارگران مهارت ندارند بنابراین ما باید در نظام آموزش عالی خود تحولاتی داشته باشیم و هم اینکه مهارت های فنی و حرفه ای را ترویج بیشتری بدهیم.
توکلی تصریح کرد: دولت می تواند در مالیات به تولیدکننده کمک کند. ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده در شرایط اقتصادی فعلی توجیهه پذیر نیست. باید سیستم منعطفی حاکم باشد که وقتی سیستم مناسب نبود به خودی خود نرخ مالیات پایین بیاید و وقتی شرایط مناسب شد، مالیات دوباره بالا برود.
وی افزود: دولت بواسطه بانک ها باید شرایط تامین مالی بنگاه ها را تسهیل کند. بنگاه ها اکنون با نرخ سود بالا تامین می شوند و این قابلیت رقابت را از بنگاه ها می گیرد. دولت در مدیریت واردات و قاچاق باید ورود کند. اگر ما با ابزارهای تعرفه ای و کنترلی نتوانیم جلوی قاچاق را بگیریم تولیدکننده داخلی متضرر می شود. در سال ۹۶ در حدود ۵/۱۲ میلیارد دلار واردات رسمی کالا و ۵/۱۲ میلیارد تومان هم قاچاق به کشور وارد شده که در مجموع واردات ۲۵ میلیون دلار کالا به کشور می شود.
وی افزود: هر ۱۰ هزار دلار واردات قاچاق باعث از دست رفتن فرصت شغلی می شود و واردات ۲۵ میلیارد واردات در حدود ۵/۲ میلیون فرصت شغلی را از ما گرفته است. اگر جلوی واردات بی رویه و قاچاق را بگیریم ظرفیت ایجاد ۵/۲ میلیون شغل را ایجاد کرده ایم. اگر مجموعه ای از این اقدامات توسط دولت انجام گیرد زمینه ارتقای کیفیت کالای داخلی را فراهم می کند.
توکلی با اشاره به بحران اقتصادی موجود و عدم کیفیت مناسب کالا و ارتباط آن با عدم تحقق شعار سال گفت: فرهنگ سازی و ارتقاء تکنولوژی تولیدکنندگان نیاز به زمان زیادی دارد ولی برخی از بخش ها را می توانیم در مدت کوتاهی ساماندهی کنیم. مثلا می توانیم با طرح های ضربتی مدیریت واردات و کنترل قاچاق را انجام دهیم و برای این کار مشارکت مردم را هم جلب کنیم.
وی ادامه داد: رسانه می تواند مردم را توجیهه کند که کالای قاچاق نخرند تا زمینه برای تولیدکننده ایرانی فراهم شود. اگر ما بتوانیم این مساله را تبدیل به گفتمان کنیم و مسئولان به صورت یکپارچه و متحد به مساله حمایت از کالای ایرانی ورود کنند، زمینه برای اقدامات بعدی فراهم می شود. اگر دولت موانع تعرفه ای و غیرتعرفه ای را بر واردات و کالای قاچاق بگذارد و در کنار آن بتوانیم سیستم بانکی را اصلاح کنیم زمینه های لازم ایجاد می شود.
توکلی در پایان گفت: ما ظرفیتهای بالایی داریم اما بسیاری از کارخانه های ما با ظرفیت کم کار می کنند ضمن اینکه جوانان آماده به کار داریم. اگر امسال موجی برای ترغیب مردم در استفاده از کالای داخلی ایجاد کنیم کارخانه ها با ظرفیت بالاتری تولید می کنند و بالطبع اشتغال بیشتری ایجاد می شود و می تواند تحول عظیمی ایجاد کند به شرط آنکه همه ما بخواهیم این اتفاق بیوفتد.
انتهای پیام/